Válóper megindítása

Hogyan kell megindítani a válópert?

Ha az ember eldöntötte, hogy válik, akkor első lépésben legjobb ha átgondolja az alábbi kérdéseket:

  1. El akar költözni az  utolsó közös lakásból vagy inkább maradna, és a párja költözzön el?
  2. Ki nevelje a továbbiakban a közös gyermekeket?
  3. Közös szülői felügyeleti jogot szeretnék vagy inkább csak egyikőnk gyakorolja  a szülői felügyeleti jogokat?
  4. A gyermekeitől különélő szülő milyen rendszerben tartsa a kapcsolatot a közös gyermekekkel?
  5. A gyermekeitől különélő szülő mennyi tartásdíjat fizessen?
  6. Igényt tartok-e házastársi tartásra? (Közismert nevén: asszonytartás vagy férjtartás)
  7. Mi tartozik a házastársi közös vagyonba, és hogyan osszuk azt meg? Azaz melyik vagyontárgy kinek a tulajdonába kerüljön?
  8. Remélhetőleg meg tudok egyezni a párommal ezekben a kérdésekben vagy küzdeni akarok?

Miután mindezt átgondoltuk és konkrét válaszokat tudunk adni saját kérdéseinkre, írnunk kell egy kérelmet a lakóhelyünk szerint illetékes bíróságra, amiben a fenti kérdésekre adott válaszainkat (javaslatainkat)  házasságunk rövid történetével együtt leírjuk és kérjük a házasság felbontását. Házasságunk története mindig foglalja magában, hogy mikor házasodtunk meg, és hogy mikor szakadt meg az életközösségünk.

Hogyan kell elindítani a házassági bontópert?

A fenti kérelmet három példányban kell beadnunk  a bíróságra, és ezzel a bontóper elindul.

Mennyibe kerül a válás (a bontóper)?

A fenti kérelemre 30.000 Ft értékű illetékbélyeget kell ragasztanunk. Alapesetben ennyibe kerül a válás. Amennyiben azonban nem tudunk megegyezni a párunkkal a fent felsorolt kérdésekben, más költségek is felmerülhetnek. Ilyenek például a szülői felügyeletről szóló vitában a kirendelt pszichológus-szakértő, vagy a vagyonmegosztási perben a kirendelt ingó-, és ingatlanszakértő stb. díja.

Egy vagyonmegosztási perben a befizetendő bírósági illeték is magasabb: a követelt vagyonrész értékének 6 %-a (első fokon!).

Kaphatok-e költségmentességet?

Akinek a családjában az egy főre eső jövedelem havi 28.000 Ft alatt van, vagy legalábbis ehhez közelít, az költségmentességet kérhet.

Vagyonmegosztási perben, ha a fentiek szerint kiszámolt eljárási illeték a kérelmező három havi jövedelmét meghaladja, akkor nem kell azt a per megindításakor befizetni. A per végén azonban az illeték és egyéb költségek felosztásáról a bíróság rendelkezik.

Mit kell a bontópert megindító kérelemhez mellékelni?

A bontópert megindító kérelemhez mellékelni kell a házassági anyakönyvi kivonatot, a közös gyermekek születési anyakönyvi kivonatát, az utolsó közös lakás tulajdoni lapját vagy bérleti szerződését és egy éves netto átlagkereset-kimutatást.